Paardencoaching

Home » Blog » Paardencoaching

’t Peerdehuus wordt inmiddels vaak verhuurd als vergaderlocatie (zie www.inspirerendelocaties.nl)

Onze gasten zijn heel enthousiast over de mooie plek, de mogelijkheid om buiten te vergaderen onder de beuk en de inspirerende ruimte in onze voormalige schuur.

Sinds kort zijn we ook gestart met paardencoaching. Onze paarden Panqueque en Dvalin laten zien welke rol medewerkers spelen binnen het team. Het wordt snel duidelijk wie er initiatief neemt, wie een geboren leider is en welke deelnemers van meerdere markten thuis zijn; zij kunnen bijvoorbeeld leiding nemen maar ook geleid worden, zij nemen wel het voortouw maar luisteren ook goed naar collega’s. In hele korte tijd zie je welke patronen er zijn en hoe er samengewerkt wordt.

Behalve het gedrag van medewerkers binnen een team kunnen paarden ook ingezet worden om één iemand te laten zien waar het goed gaat of waar de knelpunten zitten. Komen jouw intenties overeen met je gedrag? Een paard reageert hier namelijk op en door terug te koppelen wat het paard doet herkent de deelnemer dit. Klopt datgene wat je zegt met wie je bent of probeer je je onzekerheid te verbergen of te compenseren? Kun jij mensen met elkaar verbinden, maak je makkelijk contact?

Elke sessie is anders en vaak is het een openbaring. Dat wat je in 10 coachingssessies aan tafel vaak niet lukt kan met paarden in 10 minuten duidelijk worden. Je kunt er niet om heen, een paard speelt geen toneel.

Het mooie is dat de coachingsvraag niet heel persoonlijk hoeft te zijn. Paarden helpen ons in deze sessies ook om duidelijk te maken hoe het komt dat een afdeling verlies lijdt, of hoe de cultuur van het bedrijf de doelstellingen versterkt of juist belemmert. We gaan dan bijvoorbeeld op zoek naar de verhoudingen, de automatismen en de communicatie binnen het bedrijf. Vaak krijgen we dit helder. Soms wordt het pas duidelijk na evaluatie.

We vertalen het gedrag van het paard naar de werkvloer en daar valt ontzettend veel winst te behalen.

 

 

 

 

 

Lilian Emanuel

Over 

Lilian heeft als fysiotherapeut ervaren hoe stress ons lichaam beïnvloedt. Mindfullness sluit hier prachtig op aan. Werkzaam als manager bij een groot mediabedrijf signaleerde zij dat stress een enorme invloed heeft op de werkprestaties en het ziekteverzuim. Haar unieke ervaring en haar talent om ieders vertrouwen te winnen, maken haar een geliefde en effectieve trainer die mensen en organisaties beter in vorm brengt.

Leave a comment