Het leven is een doorlopend veranderingsproces

Home » Blog » Het leven is een doorlopend veranderingsproces

In het Psychologie Magazine las ik een interview met Jonathan Saffran Foer. Zijn nieuwste boek Here I am gaat over de plek waar je thuis bent. Over de ondergang van een huwelijk, de grootsheid van de natuur en een gevoel van heel-zijn.

Saffran Foer vindt zichzelf geen intellectuele schrijver, zelfs geen beroemde schrijver. Hij zegt letterlijk “ik kan een fatsoenlijke zin boetseren, maar daar gaat het niet om. Ik gebruik die middelen om gevoelens onder woorden te brengen, om mijn gedachten te verhelderen.”

Waar het om gaat is dat hij misschien niet de allerbeste schrijver is in de ogen van recensenten, maar dat hij wel over kan brengen wat hij bedoelt, hij weet lezers te raken.

Mijns inziens geldt dit ook voor alle therapeuten, coaches en managers. Iedereen kan leren om mindfulnesstrainingen te geven, of een yogales. Ik heb in het verleden toen ik als fysiotherapeut werkte ook gemerkt dat de manier waarop je met mensen omgaat, de wijze waarop je je boodschap verpakt net zo belangrijk is als de vaktechnische aspecten. Je moet ook een beetje talent hebben in het communiceren met mensen, empathisch kunnen zijn en geduld hebben. Hoe meer je dat van nature bezit, hoe beter je in je werk zult zijn.

Saffran Foer is tot het inzicht gekomen dat het leven een doorlopend veranderingsproces is, alles zal voortdurend blijven veranderen. Voor sommige mensen is dat lastig, zij vragen zich voortdurend af wanneer deze fase nu weer voorbij zal zijn. Dat kan stress geven of onrust, maar daar kun je wat aan doen. Er is tegenwoordig een overvloed aan trainingen en cursussen die je hierbij kunnen helpen. Mijn advies is: zoek iemand die je vertrouwt en die jou de persoonlijke aandacht geeft die je hierbij nodig hebt.

Alles zal voortdurend blijven veranderen. Saffran Foer vertelt dat koning Solomon een spreuk in zijn ring wilde laten zetten die altijd toepasbaar is. Uiteindelijk werd dit:   “Ook dit zal voorbijgaan”

 

Lilian Emanuel

Over 

Lilian heeft als fysiotherapeut ervaren hoe stress ons lichaam beïnvloedt. Mindfullness sluit hier prachtig op aan. Werkzaam als manager bij een groot mediabedrijf signaleerde zij dat stress een enorme invloed heeft op de werkprestaties en het ziekteverzuim. Haar unieke ervaring en haar talent om ieders vertrouwen te winnen, maken haar een geliefde en effectieve trainer die mensen en organisaties beter in vorm brengt.

Leave a comment