MINDFULNESS MATTERS: A POWERFUL RESOURCE FOR OVER-STRESSED PHYSICIAN LEADERS

Home » Blog » MINDFULNESS MATTERS: A POWERFUL RESOURCE FOR OVER-STRESSED PHYSICIAN LEADERS

Deze blog betreft het artikel Mindfulness Matters van Gail Gazelle over de positieve effecten van mindfulness voor overspannen dokters. Artsen hebben veel verantwoordelijkheid en moeten steeds meer patienten zien in minder tijd. Daarnaast is het hele administratieve systeem veel tijdrovender geworden. Soms moet je een maand op een afspraak wachten. Ik moest zelf onlangs een onderzoek laten doen en ik kon pas een maand later een belafspraak maken. Je zult maar iets ernstigs hebben, hopelijk en (vooralsnog ga ik uit van) waarschijnlijk wordt je dan wel eerder gebeld.

Niet alleen artsen hebben een intensieve baan met veel tijdsdruk, ook veel accountants, verplegers, ambulancepersoneel en managers ervaren hetzelfde. Zij schrijft: “Mindfulness is not an esoteric other-worldly concept,” Gazelle said. “Simply put, it’s about a nonjudgmental, compassionate awareness of your life as it unfolds moment to moment.” Mindfulness is one very important aspect of leadership and is being used by Google, Proctor & Gamble, General Mills, Comcast and many other Fortune 500 companies.

Er is veel kritiek op de effecten van mindfulness. Ik snap wel dat mensen denken dat het onmogelijk is dat het voor zoveel verschillende aandoeningen werkzaam kan zijn. Maar als je je realiseert dat mindfulness iets doet aan de achterliggende basis, aan een manier van omgaan met emoties, gedachten en lichamelijke sensaties dan begrijp je misschien dat je daarmee een heleboel problemen voor kunt zijn en op kunt lossen.

Lees het artikel als je meer wilt weten. Gooi mindfulness niet overboord voordat je hebt ervaren of het iets voor je kan betekenen. Ik denk dat het voor iedereen zinvol is om te mediteren of iets aan mindfulness te doen. Simpel gezegd is het voor iedereen gezond om momenten van rust in te bouwen in ons hectische leven van alledag. We moeten zoveel en we willen zelf ook zoveel. En daarnaast zijn we dag en nacht bereikbaar en staren we uren op het scherm van onze laptop of iPhone. Dat kan niet goed zijn voor een mens.

Lees het hele artikel >>

 

 

 

 

 

Lilian Emanuel

Over 

Lilian heeft als fysiotherapeut ervaren hoe stress ons lichaam beïnvloedt. Mindfullness sluit hier prachtig op aan. Werkzaam als manager bij een groot mediabedrijf signaleerde zij dat stress een enorme invloed heeft op de werkprestaties en het ziekteverzuim. Haar unieke ervaring en haar talent om ieders vertrouwen te winnen, maken haar een geliefde en effectieve trainer die mensen en organisaties beter in vorm brengt.

Leave a comment