Over Lijf in Vorm

Home » Over Lijf in Vorm

Wat is Lijf in Vorm

De naam Lijf in Vorm is wat verwarrend. Het heeft niks te maken met de sportschool of met het trainen van spieren om een mooi lichaam te krijgen.

Lijf in Vorm doet iets heel anders. Vanuit mijn ervaring als fysiotherapeut heb ik gezien hoeveel lichamelijke klachten hun oorsprong vinden in spanningen of stress. Als fysiotherapeut gebruik je het lijf als uitgangspunt om iemand te helpen. En als de lichamelijke klachten verdwijnen gaat het vaak mentaal ook weer even beter.
Maar vaak niet voor lang, want als er een ander soort probleem achter de fysieke klachten zit, b.v. een echtscheiding of problemen op het werk, dan moet eerst dat probleem opgelost worden.

En de mens heeft niet de neiging om naar de achterliggende problemen te kijken. We willen vooral de positieve dingen vasthouden, en we duwen de negatieve weg. Dat is heel menselijk. Iedereen maakt minder leuke dingen mee in z’n leven, en iedereen heeft eigenschappen waar hij of zij minder tevreden over is.
We praten liever over onze successen, zowel prive als op ons werk.

Lijf in Vorm kijkt vanuit dit perspectief naar de mens, die aan het werk is, naar medewerkers en managers.
De geest is ook onderdeel van je lichaam, en zo zouden we dat ook moeten ervaren. Tegenwoordig “zitten” we heel veel in ons hoofd en te weinig in ons lijf. En dat is waar Lijf in Vorm aandacht aan besteedt, het herstellen van de balans tussen het hoofd en het lichaam.

 

En waarom is dat nou belangrijk?

Stress is niet ongezond, zolang het niet te lang duurt. Gezonde stress is goed, vlak voor een presentatie, een sollicitatiegesprek of een belangrijke vergadering. Die stress heb je nodig om goed te presteren: het zorgt voor concentratie en alert zijn.
Maar als stress te lang aanhoudt, als je de problemen van je werk mee naar huis neemt, als je er buikpijn van krijgt of slecht slaapt, dan krijgt dat stressnivo kennelijk niet de kans om te zakken en dan kan je lichaam niet herstellen. En dan bedoel ik je hele lichaam dus ook je hoofd.

Door stress vallen medewerkers uit, zij worden ziek. Het aantal gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt door psychische klachten neemt enorm toe en het grootste deel van die psychische klachten wordt veroorzaakt door stress: in de laatste 5 jaar is dat met een factor 8 toegenomen.

Daarom is het belangrijk dat we hier iets aan doen, want anders worden medewerkers ziek en hebben bedrijven een probleem.
Want wie moet het werk opvangen? En weet je hoeveel geld dat kost?
Per medewerker minstens €250 per dag. Wacht dus niet te lang, maar zorg dat jouw medewerkers stevig in hun schoenen staan.